Immunforsvar, stress og Yoga

Immunforsvaret vårt jobber med å holde oss friske. All hjelp vi kan få til dette må spille på lag med og støtte immunforsvaret. Medisiner, vaksiner, behandling. Hva vi spiser og gjør spiller en stor rolle. Og veldig viktig er stressreduksjon.

Vi er skapt for å tåle stress som går over. Hva som sliter og vi er dårligere rustet til å tåle er langvarig stress. Er det situasjoner du kan unngå? I en stresset situasjon spør deg selv «hva er det mest viktige akkurat nå?»
Er du presset for å bli ferdig med noe du har lagt på deg selv spør deg «vil dette bety noe om et år?» Som regel spiller det mindre rolle i den store sammenhengen.
Det er også lurt å be om hjelp når du trenger det. Og å være villig til å si “jeg vet ikke”. Det er ikke noe nederlag.

Vi kan alle være flinkere til å beregne god tid- ja jeg vet…😅 Kan du dra ti minutter tidligere til enn du trenger? Kjøre innen fartsgrensen? Legg merke til hvor ofte du sier «skynd deg!» til andre- spesielt barn…

Flere av punktene over henger sammen med hvilke krav vi stiller til oss selv. Rekke alt. Skape perfekte rom, inntrykk og situasjoner. Men ingen ting, situasjoner eller personer er perfekte. Og vi ender opp med lite tid til å nyte det som er. Tankene er allerede i gang med nye planer, problemer å løse. Forbedringer. Til å med på yogamatte legger vi på oss å få til noe bra. Vi kan bli mer opptatt av å gjøre noe som ser riktig ut enn å være det kroppen trenger. Det er ikke noe galt i å ha ambisjoner. Men det er også veldig viktig å ta seg tid til å gjøre noe bare fordi du har lyst. Som gjør godt. For eksempel les en bok ikke jobbrelatert eller om selvforbedring. Ikke fordi du burde, men fordi du har lyst.

Ta de små viktige pausene, se opp, lukt på en blomst, ta noen dype pust, klapp katten- eller hunden, smil. ❤️
Husk de eneste som er ferdig med alt er ikke blandt oss lengre.

Yoga kan være en utmerket støtte for immunforsvaret ditt. Alt vi gjør bidrar til å redusere stress om du lar det. Pust i takt med bevegelse, pusteøvelser, strekk, avspenning, restitusjon, bevissthet og tilstedeværelse. Ulike stillinger støtter også kroppens funksjoner og systemer som lymfesystem, blodsirkulasjon, fordøyelse. Og er beroligende for nervesystemet. Du kan for eksempel velge deg en restorative stilling du liker. Kanskje i kombinasjon med en pusteøvelse først, og immunforsvaret ditt vil takke deg! Nederst har jeg forslag til noen klasser og pusteøvelser du kan velge.

En av de beste av Immunboosterene er Viparita Karani- bena opp veggen. Da ligger du på gulvet på et teppe så langt unna veggen som er behagelig for deg. Bena hviler oppover veggen.

Er du langt fra veggen kan det være godt å ha noe bak lår og knær så ikke tyngdekraften belaster strake knær. En lang pute, bolster eller hva du har som rekker deg minst opp til leggene duger. Her har jeg satt en kloss under bolster og en tepperull på toppen for å ha under helene. I tillegg kan du ha et belte rundt bena hvis du føler de sklir fra hverandre når du slapper av.
Du kan gjøre Viparita Karani med hoftene høyere enn overkroppen eller ikke. Da setter du deg på en bolster eller teppe, svinger bena opp imens du legger deg ned. Det er litt vanskeligere, men kan være verdt det. På den måten vil hofter så vel som ben være høyere enn hjerte lunger og hodet. Du skal ha en følelse av at hoftene ligger flatt på bolster, og ikke at du sklir av. Det skal være godt å ligge der. Hvis ikke kan du redusere høyden på teppet.

Sett på musikk om du liker det. Så pakker du deg godt inn. Det er viktig å være varm nok når du hviler.
Kjenn etter at du ligger godt med armer og hodet. Bruk gjerne en passe høy pute under hodet. Armene kan hvile litt ut fra kroppen, litt over hodet, eller du kan ha hendene på kroppen. Ta øyepute om du liker det. De kan hjelpe musklene rundt øynene å slappe av. Kjenn at du puster med magen. Slapp godt av i mage, hals og nakke og hele kroppen. Ta noen dype pust inn og ut. Så puster du naturlig jevnt med hele kroppen og følger pusten din imens du hviler…

🧘‍♀️

Forslag til trening;
Avspennings klasser, Restorative på senga, Restorative førjuls yoga, Shavasana for en god natts søvn, Vekselspusten, Jevn Pust

Referanse Judit Lasater “Relax and Renew”

Please Login to Comment.